Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Είσοδος Μελών

Βοηθήστε και Σεις για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου μας. Εγγραφείτε για να μπορέσετε να δημοσιεύσετε τα δικά σας άρθρα, εικόνες, απόψεις …Επισκέπτες

mod_vvisit_counterΣήμερα3
Πέμπτη
13
Αυγούστου
Ανατ.: 05.48
Δύση: 19.27
Τελευταίο Τέταρτο
Μαξίμου ομολογητού, Ευδοκίας
490 π.Χ.
Μάχη στο Μαραθώνα όπου 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς συντρίβουν 55.000 Πέρσες.
1820
Ο Αλή πασάς πυρπολεί τα Ιωάννινα μόλις πληροφορήθηκε την εκστρατεία του σουλτάνου εναντίον του.
1825
Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Κ. Κανάρη, επιτίθεται κατά του αιγυπτιακού στην Αλεξάνδρεια.
1828
Σφαγές Ελλήνων από τους Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1919
Επιχειρήσεις στα όρη του Αϊδινίου ενώ στην πόλη οι Τούρκοι επιδίδονται σε σφαγές και λεηλασίες.
1922
Αρχίζει τουρκική επίθεση ευρείας κλίμακος με κύρια προσπάθεια νοτιοδυτικά του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ).
1944
Γερμανική δύναμη 7.000 ανδρών επιτίθεται στα Ανώγεια της Κρήτης.
2004
Διεξάγονται στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μετά το 1896, οι Ολυμπιακοί Αγώνες των νεωτέρων χρόνων.

Ενημέρωση PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 02 Φεβρουάριος 2009 10:10

 

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου του 2008 και ώρα 16:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, εθελοντές, φίλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές, και άνθρωποι του τόπου μας , ενώσαμε τις φωνές μας για το περιβάλλον, τη φύση αλλά και την ποιότητα ζωής!
Παράλληλα λειτούργησε και έκθεση με ζωγραφικά έργα της κυρίας Καραχάλιου, όπου τα έσοδα από την πώλησή τους θα διατεθούν αποκλειστικά στον τόπο μας, από το Σύλλογό μας!
Η Γεωργία Καραχάλιου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρχαία Ολυμπία. Τον περασμένο Αύγουστο ήταν εκεί, έζησε από κοντά την καταστροφή του τόπου της και μη έχοντας ξεχάσει, θέλει να βάλει ένα "πετραδάκι" στο ξαναζωντάνεμά της. Έξι πίνακες ζωγραφικής, εικόνες εκείνων των ημερών όπως τις έζησε η ίδια και τις αποτύπωσε στο καμβά με τα χρώματά της.


Βράβευση της προέδρου του φυσιολατρικού και πολιτιστικού συλλόγου αρχαίας ολύμπιας κ. Έλκε Σπηλιοπούλου από τον υπουργό πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη

 Μετά το κλείσιμο της τελετής για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, το μεσημέρι της 24 Μαρτίου 2008 στην Αρχαία Ολυμπία, ακολούθησε μια άλλη συγκινητική τελετή:

Στο Συνεδριακό Κέντρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Υπουργός Πολιτισμού, κύριος Μιχάλης Λιάπης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κύριος Ζακ Ρογκ, και ο πρόεδρος της ΕΟΕ κύριος Μινως Κυριακού, βραβεύσαν όλους εκείνους που συνέβαλαν με κάποιο τρόπο στην αποκατάσταση του αρχαιολογικού και φυσικού περιβάλλοντος της  Αρχαίας Ολυμπίας.

Πέρα από την βράβευση για την οικονομική στήριξη που προσέφεραν οι χορηγοί και δωρητές, υπήρξε ειδική μνεία για όσους συνέβαλλαν με την εθελοντική προσφορά τους, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αποκατάσταση μετά τη φωτιά. Η κ Έλκε Σπηλιοπούλου, ως Πρόεδρος του Φυσιολατρικού και Πολιτιστικού Συλλόγου  Αρχαίας Ολυμπίας, παρέλαβε από τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μιχάλη Λιάπη, το βραβείο για την εθελοντική προσφορά του Συλλόγου σε δράσεις αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και  ευαισθητοποίησης των νέων της Αρχαίας Ολυμπίας.

 


Αναδάσωση λόφου Γαλανής μετά τη φωτιά της 26/8/2007

Ο λόφος της Γαλήνης είχε αναδασωθεί λόγω πυρκαγιάς πριν από λίγα χρόνια. Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή από την καταστρεπτική φωτιά τουΑυγούστου του 2007 ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας ευαισθητοποιήθηκε και υιοθέτησε το συγκεκριμένο λόφο (δυτική πλευρά) με σκοπό την αναδάσωσή του και κυρίως την συντήρησή του τα επόμενα χρόνια. 

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Αθήνας του ΕΘΙΑΓΕ αποφασίστηκε για την αναδάσωση να χρησιμοποιηθούν 5.000 φυτά με απώτερο στόχο αφενώς τη δημιουργία ενός πυρανθεκτηκότερου δάσους με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού πλατυφύλλων και αφετέρου μια κάποια προσέγγιση στο αρχαίο δάσος αφού από περιγραφές αρχαίων περιηγητών για την περιοχή, φαίνεται ότι στην περιοχή επικρατούσε ένα τυπικό δρυοδάσος με κυριαρχούντα είδη τη χνοώδη και βασιλική δρυ, με συμμετοχή κυρίως πλατυφύλλων ειδών, όπως κουμαριά, αριά, αγριελιά, δενδρώδη πρίνο, φιλλύκι και διάφορα άλλα είδη. Η χαλέπιος πεύκη συμμετείχε προφανώς στη σύνθεσή του στα φτωχότερα και φυσιολογικά ξηρότερα εδάφη. Για λόγους αισθητικούς αποφασίστηκε να φυτευθούν 2.000 περίπου κουκουναριές που υπήρχαν και από την προηγούμενη αναδασωτική προσπάθεια.

Στο στόχο αυτό καταλήξαμε εφόσον διαπιστώσαμε ότι τα εδάφη της περιοχής ήταν κατάλληλα να υποστηρίξουν μια τέτοια επέμβαση.

Διαπιστώσαμε εξάλλου, ότι τα πλατύφυλλα είδη μετά τη φωτιά και μάλιστα για 2η φορά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αναβλάστησαν γρήγορα, έδειξαν αντοχή και άριστη συμπεριφορά, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι ένα τυπικό μεσογειακό δάσος πλατυφύλλων, είναι περισσότερο σταθερό σε «γρήγορες» φωτιές.

Η επιλογή των προς φύτευση ειδών, έγινε από τοπικά φυτώρια, ώστε να μη θιγεί η τοπική βιοποικιλότητα. Χρησιμοποιήθηκαν φυτά διαφορετικών ειδών, τα οποία τοποθετήθηκαν στο χώρο ανάλογα με τις φυσιολογικές απαιτήσεις του κάθε είδους. Εκτός από τις κουκουναριές φυτεύτηκαν άλλα περίπου 1000 δέντρα Βελανιδιάς, χνοώδους Δρυός, Αριάς, Κυπαρισσιού και Κουτσουπιάς ώστε να έχουμε άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα, και 2.000 θαμνώδη φυτά.

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, δόθηκε μεγάλο βάρος στα έργα συντήρησης των αναδασώσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση συστήματος άρδευσης των φυταρίων που φυτεύθηκαν. Επιπλέον έγιναν σκαλίσματα και διαμόρφωση λάκκων, ξεβοτανίσματα. Οι εργασίες αυτές θα συνεχιστούν για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον.

 

 


ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Στις 5 Απριλίου του 2008, ημέρα Σάββατο, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας (Ακρίβος Κων/νος, Αλ Χασάν Σάρα, Αναγνωστοπούλου Μακρίνα, Γαρίνη Ιφιγένεια, Δάγλας Δημήτρης, Δανιήλ Ειρήνη, Ευφραιμιάδης Ιωάννης, Καμπόσου Ανέζα, Καράκαλου Μαρία Ελένη, Κούκης Κώστας, Κράους Μισέλ, Μίλε Γρηγόρης, Μουδήλος Ιωάννης, Μπισάνη Λόλα, Παχής Νίκος, Πεκτασόγλου Αλέξανδρος, Τζίτζηρα Βασιλεία, Τσιώλης Σάββας, Τσομπανάκης Ευθύμιος, Χατζηιωαννίδης Κων/νος, Χότζαλι Τζιλιόλα) επισκέφτηκε το λόφο της Γαλανής στην Αρχαία Ολυμπία στα πλαίσια του Προγράμματος Ανοικτών Περιβαλλοντικών Τάξεων Καλλιστώ με σκοπό τη δενδροφύτευση. Το λεωφορείο μας μετέφερε μέχρι την Αρχαία Ολυμπία και από εκεί συνεχίσαμε με τα πόδια έως τον λόφο. Το θέαμα που αντικρύσαμε ήταν συγκλονιστικό. Καμένα δέντρα και καμένη γη, σαν να έχασε ο Θεός όλα του τα χρώματα, εκτός από το μαύρο.


Όταν φτάσαμε στο λόφο, μας περίμενε η υπεύθυνη της δενδροφύτευσης, εκπρόσωπος του Φυσιολατρικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Έλκε Σπηλιοπούλου. Μας μίλησε για τις προσπάθειες που κάνουν στην περιοχή αλλά και την καταστροφή που έχει υποστεί. Ύστερα μας εξήγησε πώς να φυτέψουμε τα φυτά που μας είχε φέρει, μας έδωσε εργαλεία και γάντια και μας χώρισε σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με τα είδη δενδρυλλίων που υπήρχαν: η πρώτη ομάδα είχε πάρει τα πεύκα, η δεύτερη τις πικροδάφνες, η τρίτη τις κοκκορεβυθιές και η τέταρτη τα δεντρολίβανα. Έτσι ξεκινήσαμε κατευθείαν το φύτεμα στους λάκκους που ήδη είχαν σκαφτεί για τη διαδικασία της δενδροφύτευσης. Εικοσιένα παιδιά μπορέσαμε να φυτέψουμε εκατό φυτά σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα. Η κ. Σπηλιοπούλου ενθουσιάστηκε με την εργατικότητά μας και το ίδιο και οι τρεις αξιαγάπητες καθηγήτριες που μας συνόδευαν και μας βοήθησαν (κ. Ελένη Γεωργούση, κ. Χριστίνα Σπύρου και κ. Κατερίνα Σωτηρίου). Αφού φυτέψαμε και το τελευταίο δενδρύλλιο , αισθανθήκαμε βαθιά ικανοποίηση από το αποτέλεσμα και περηφάνια που καταφέραμε να συμβάλλουμε έστω και λίγο, με αυτόν τον τρόπο στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος της Αρχαίας Ολυμπίας. Από το λόφο κατεβήκαμε ξέροντας ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όλες τις περιοχές που κάηκαν και καταστράφηκαν από τις φωτιές και ότι κάθε δέντρο είναι αναντικατάστατο, αλλά μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα προστατεύσουμε το περιβάλλον σαν να ήταν το δεύτερο σπίτι μας στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελπίδα ποτέ δεν καίγεται!

Περιβαλλοντική Ομάδα Γενικού Λυκείου Αναβύσσου

Σαββατοκύριακο 23-24 Φεβρουαρίου 2008

Το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και ιδιαίτερα της προέδρου του κ. Έλκε Σπηλιοπούλου, η εθελοντική ομάδα ΕΛΙΞ "πρασίνισε" το λόφο της Γαλανής φυτεύοντας και ποτίζοντας διαφόρων ειδών δεντράκια. Η ομάδα ΕΛΙΞ, με επικεφαλής την πρόεδρό της κ. Ελένη Γαζή, δραστηριοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά και, έτσι, δεν θα μπορούσε να λείψει από την προσπάθεια αναδάσωσης της μαρτυρικής Ηλείας και ειδικότερα της Αρχαίας Ολυμπίας, ενός τόπου με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Εθελοντές από την Αθήνα, την Πάτρα αλλά και από την Θεσσαλονίκη (!) συγκεντρώθηκαν στον λόφο της Γαλανής και φύτεψαν εκατοντάδες δέντρα σε βατά αλλά και σε απόκρημνα σημεία του λόφου. Ήταν συγκινητικό να βλέπεις έγκυο (!) 4 μηνών να σκαρφαλώνει σα ζαρκάδι και αεικίνητη να φυτεύει μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές τα "παιδιά" της , τα μικρά δεντράκια, αψηφώντας κόπο, ιδρώτα και τον κίνδυνο "κατρακύλας" με προφανείς επιπτώσεις στην σωματική της ακεραιότητα...

Η πανταχού παρούσα Έλκε είχε φροντίσει τόσο για την μεταφορά των δενδρυλλίων στο λόφο όσο και για το πρώτο πότισμά τους, ενώ ανέλαβε και την διανυκτέρευση των εθελοντών στο ξενοδοχείο της.
 
Η Ελένη έδινε διαρκώς οδηγίες για τον σωστό τρόπο που έπρεπε να φυτευτούν και να στηριχτούν τα δεντράκια. Να λοιπόν που υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θυσίασαν την ξεκούραση του Σαββατοκύριακου, ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, σκονίστηκαν, λασπώθηκαν, έχυσαν κιλά ιδρώτα για να βάλουν ένα λιθαράκι στην τιτάνια προσπάθεια να πρασινίσει ξανά ο τόπος μας. Αν γίνουμε πολλοί αυτοί που θα τους μιμηθούμε, τότε υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι σε λίγα χρόνια θα ξαναδούμε την Αρχαία Ολυμπία όπως μας την παρέδωσαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας...
 

 
  

  Φωτογραφίες: Άννη Αγγελοπούλου

 


Πέμπτη, 14 του Φλεβάρη του 2008... το ραντεβού μας με τη φύση και τη ζωή...

Μαθητές της Στ τάξης του Δ.Σ Πελοπίου, σε συνεργασία με το Φυσιολατρικό και Πολτιστικό Σύλλογο της Αρχαίας Ολυμπίας, στα πλαίσια του προγράμματος που υλοποιούν στο σχολείο για το δάσος και ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία του Συλλόγου να ανοιχτεί στα σχολεία, φυτεύουν μαζί, χέρι-χέρι στο λόφο της Γαλανής. Η χαρά, το χαμόγελο, η εγγρήγορση, η στοργή για τα μωρά φυτά, η διάθεση και το άνοιγμα της ψυχής είναι χαραγμένα στα πρόσωπα, διαφαίνονται στις αντιδράσεις των παιδιών, ορίζονται από το τρεχαλητό τους πάνω κάτω στο λόφο, από τον τρόπο που φυτεύουν σαν έμπειροι φυτευτές.

Παιδικές φωνές, παιδικά χέρια δίνουν ζωή ξανά στον καμένο λόφο, δίνουν μήνυμα χαράς και ελπίδας για ένα κόσμο καλύτερο όπως τον θέλουν και όπως τον ζωγραφίζουν στις ζωγραφιές τους και όχι μουντό και μαύρο όπως οι μεγάλοι τους τον δώσαμε το καλοκαίρι... 320 δέντρα, πεύκα, πικροδάφνες, πυράκανθοι, βρήκαν αγάπη στα παιδικά κανακέματα και φωλιά στη φιλόξενη γη του λόφου... Και μετά το νερό, τα τρεχαλητά με τους κουβάδες, το παιχνίδι της συμμετοχής και η γνησιότητα των συναισθημάτων αποτυπώθηκε στη σχέση με τη φύση ... "Φύτεψε κι εσύ ένα δένδρο, δώσε την αγάπη σου στον τόπο σου, δώσε μια δεύτερη ελπίδα στο περιβάλλον σου" Οι μαθητές του Δ.Σ. Πελοπίου... προκαλούν και προσκαλούν...

 Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο

busy