Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Είσοδος Μελών

Βοηθήστε και Σεις για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου μας. Εγγραφείτε για να μπορέσετε να δημοσιεύσετε τα δικά σας άρθρα, εικόνες, απόψεις …Επισκέπτες

mod_vvisit_counterΣήμερα2
Πέμπτη
13
Αυγούστου
Ανατ.: 05.48
Δύση: 19.27
Τελευταίο Τέταρτο
Μαξίμου ομολογητού, Ευδοκίας
490 π.Χ.
Μάχη στο Μαραθώνα όπου 10.000 Αθηναίοι και 1.000 Πλαταιείς συντρίβουν 55.000 Πέρσες.
1820
Ο Αλή πασάς πυρπολεί τα Ιωάννινα μόλις πληροφορήθηκε την εκστρατεία του σουλτάνου εναντίον του.
1825
Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Κ. Κανάρη, επιτίθεται κατά του αιγυπτιακού στην Αλεξάνδρεια.
1828
Σφαγές Ελλήνων από τους Τούρκους στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1919
Επιχειρήσεις στα όρη του Αϊδινίου ενώ στην πόλη οι Τούρκοι επιδίδονται σε σφαγές και λεηλασίες.
1922
Αρχίζει τουρκική επίθεση ευρείας κλίμακος με κύρια προσπάθεια νοτιοδυτικά του Ακροϊνού (Αφιόν Καραχισάρ).
1944
Γερμανική δύναμη 7.000 ανδρών επιτίθεται στα Ανώγεια της Κρήτης.
2004
Διεξάγονται στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μετά το 1896, οι Ολυμπιακοί Αγώνες των νεωτέρων χρόνων.

Συνέντευξη της κας Έλκε Σπηλιοπούλου στη Βίκυ Βασιλοπούλου E-mail
Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2009 21:33

 Θέλω να γνωρίζω κα Πρόεδρε…

Συνήθως γινόμαστε μέλη συλλόγων είτε μαθαίνοντας πληροφορίες είτε γνωρίζοντας τις δράσεις τους, είτε γιατί κάποιος μας συστήνει, είτε γιατί εκεί θα νιώσουμε πιο δημιουργικοί, είτε για μια αλλαγή στην καθημερινότητά μας, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο έχει ο καθένας από μας.

Γνώρισα από κοντά το Φυσιολατρικό και Πολιτιστικό σύλλογο όταν μια καλή συνάδελφος η κ. Καρκούλια με κάλεσε σε μια συνεδρίασή του σχετική με την πιθανότητα συνεργασίας των σχολείων της περιοχής μας με αυτόν και συμμετοχή τους στη δράση του.

Πράγματι, τρεις συναδέλφισσες δασκάλες βρεθήκαμε εκεί και ακούσαμε ενδιαφέροντα πράγματα, νιώσαμε αγωνίες και ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το σύλλογο που κρατά μέχρι και σήμερα…

Παρά ταύτα, πάντα ήθελα να μάθω πιο ουσιαστικά πράγματα για τις προθέσεις και τα οράματα των ανθρώπων που λειτουργούν σε τέτοιους συλλόγους. Είναι σημαντικό αυτό τόσο για το μέλλον των συλλόγων όσο και για τις δραστηριότητές τους.

Έτσι απηύθυνα στην Πρόεδρό του κα Έλκε Σπηλιοπούλου, μια σειρά από ερωτήσεις, στις οποίες με πολλή προθυμία και αμεσότητα απάντησε με το λιτό και απλό δικό της τρόπο…

Σας γνωστοποιώ αυτή την άτυπη συζήτηση και αφήνω τα συμπεράσματα σε σας…Κα Πρόεδρε, το καταστατικό, τα ιδρυτικά μέλη, οι δραστηριότητες του Συλλόγου και άλλα σχετικά υπάρχουν στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμα στον καθένα. Προσωπικά, θα ήθελα να ρωτήσω ποιο ήταν το ερέθισμα για την «προσωπικότητα» Έλκε, να ασχοληθεί με το περιβάλλον.

Όπως ξέρεις έχω μια εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε κατάλαβα πως οι μηχανισμοί που δρουν εντός του συστήματος δεν είναι ευέλικτοι όσο μάλλον σε περιβαλλοντικά θέματα όπου χρειάζεται ιδιαίτερη συνείδηση και ευαισθησία. Σκέφτηκα λοιπόν πως μόνο ένας σύλλογος όπου οι ενδιαφερόμενοι θα λειτουργούν συνειδητά, εθελοντικά και ελεύθερα, θα μπορούσε να γίνει κάτι για το περιβάλλον. το λειτούργησα στο μυαλό μου και αποφάσισα να ασχοληθώ ιδιαίτερα και να οργανώσω φίλους και άλλους ανθρώπους σ’ αυτή την προσπάθεια.

 


Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι σε σχέση με ό,τι έχετε αναλάβει –πάντα αναφορικώς με το σύλλογο και το περιβάλλον- και με ό,τι άλλο θα επιθυμούσατε περισσότερο να κάνετε¨.

Οι στόχοι κυρίως είναι:

  • Η δράση μας να γίνει πρόκληση για την ευαισθητοποίηση κι άλλων ανθρώπων, κυρίως νέων
  • Η ολοκλήρωση της αναδάσωσης του τόπου μας, που αυτό επείγει
  • Η πολιτισμική μας δράση να συνεχιστεί ακόμη πιο δημιουργικά διότι η πνευματική μας διάσταση δεν είναι ανεξάρτητη από την οικολογική και περιβαλλοντική μας συνείδηση. Άλλωστε τη Τέχνη και ο Πολιτισμός ανέκαθεν εμπνέονταν από τη Φύση και το Περιβάλλον

 


Με δεδομένο το γεγονός ότι προέρχεστε από μια χώρα που σέβεται, αγαπά και συμμετέχει στο περιβάλλον δημιουργώντας χώρους πρασίνου, τι νομίζετε για τη σχέση των Ελλήνων με το πράσινο.

Σωστά το είπες. Είμαι Γερμανίδα και μεγάλωσα σ’ ένα χωριό μέσα στη φύση και σε δασική περιοχή, όπου θυμάμαι να τριγυρνώ ελεύθερη με το άλογο. Το περιβάλλον για μένα είναι βίωμα.

Πιστεύω ότι οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους θεωρούν το περιβάλλον τους ως δεδομένο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια! Η πραγματικότητα το δείχνει. Θα ήθελα οι άνθρωποι να βγουν από το καφενείο, να αφήσουν την πολυθρόνα και την τηλεόραση και να έρθουν στη φύση. Να ακούσουν και να νιώσουν τα μηνύματά της.

 


Έχοντας αναπτύξει με την οικογένειά σας μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, πώς νομίζετε ότι μπορεί μια επιχείρηση να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον της περιοχής όπου αναπτύσσεται και πώς μπορεί να το προβάλλει και να το αναπτύξει.

Σαφώς το κόστος για μια επιχείρηση, τόσο το οικονομικό όσο και το ηθικό, αν θέλει να συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον, είναι πολύ μεγάλο. Είναι η διαχείριση της ενέργειας, η αλλαγή της νοοτροπίας του προσωπικού, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευσή του σε περιβαλλοντικά θέματα, η κατάλληλη χρήση υλικών και μέσων φιλικών προς το περιβάλλον, η ενημέρωση των πελατών και η πρόσκλησή τους να συνδράμουν θετικά στην υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας, η σχέση με άλλες επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία! Είναι μία διαρκής προσπάθεια και στην ουσία μια στάση ζωής που επιχειρείται από πολλούς. Όμως αξίζει πραγματικά τον κόπο! Και αυτό το λέω έχοντας την εμπειρία από την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη δική μας επιχείρηση!

 


Σήμερα, δυο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, ποια είναι η περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής και πώς ο Σύλλογος του οποίου είστε Πρόεδρος θα εξακολουθήσει να συμβάλλει.

Έχουν γίνει θετικά βήματα. Ευτυχώς φέτος, ο καιρός με τις βροχές βοήθησε στο πότισμα της γης και των φυτών αλλά και στη φυσική αναγέννηση. Έχουν φυτευτεί από μας πολλά δένδρα (4.500 περίπου) στο λόφο της Γαλανής. Όμως εκτιμούμε  ότι θα χρειαστούν άλλα τόσα για να ολοκληρωθεί το έργο μας εκεί. Επίσης στο πρόγραμμά μας είναι η παρακολούθηση της περιοχής και το πότισμά της για δύο ακόμη χρόνια, τουλάχιστον, μέχρι τα φυτά  να εγκλιματιστούν και να αναπτυχθούν.

 


Ποια είναι η σχέση του Συλλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέρα από τις κάμερες και στα πλαίσια της ουσίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μας στηρίζει αλλά εμείς θα είμαστε πάντα ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΙ και θα ζητάμε περισσότερα και καλύτερα. Άλλωστε ο Σύλλογός μας είναι ο μοναδικός φορέας που κατ’ ουσίαν έχει συμβάλλει περιβαλλοντικά στην περιοχή!

 


Ποια είναι η σχέση του Συλλόγου με την Εκπαίδευση.

Πεποίθησή μας είναι ότι αν δεν υπάρχει συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών και Συλλόγου, καμία προσπάθεια δε θα έχει μέλλον. Η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, κυρίως των μικρών παιδιών και των νέων σε θέματα περιβαλλοντικά  και η δημιουργία οικολογικής συνείδησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Γι’αυτό συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των σχολείων στην περιοχή μας.

 

 


Εσείς προσωπικά τι περισσότερο θα θέλατε να γίνει στην περιοχή.

Θα ήθελα ο λόφος της Γαλανής να ενταχθεί στα έργα του Δήμου ώστε να αναπλαστεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και να αποτελέσει πόλο έλξης φυσιολατρών και περιβαλλοντικού τουρισμού. Θα βοηθούσε πολύ ένα μονοπάτι –το οποίο υπήρχε και είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, αλλά καταστράφηκε από τις φωτιές-, το οποίο όμως θα συντηρείται από το Δήμο, και θα είναι παράλληλο προς τον ποταμό Κλαδέο και μέχρι το λόφο. Θα ήταν πράγματι  μια ωραία πρόκληση για περπάτημα στη φύση από τους λάτρεις του είδους, Έλληνες και Αλλοδαπούς και θα βοηθούσε στην προβολή της φυσικής ομορφιάς του Δήμου μας.

 


Τι πιστεύετε για τον εθελοντισμό και πόσο αποδοτικός είναι στην περιοχή.

O εθελοντισμός, όπου κι αν έχει αξιοποιηθεί, έχει προσφέρει τα μέγιστα. Ο Σύλλογος συνεργάζεται με εθελοντικές ομάδες, κυρίως της οργάνωσης ΕΛΙΞ, που πάντα μας έχει στηρίξει σε κάθε μας προσπάθεια και εξακολουθεί να μας στηρίζει και φίλους τόσο Έλληνες όσο και Αλλοδαπούς. Όμως εδώ θα ήθελα να τονίσω κάτι. Οι φίλοι εθελοντές δεν είναι ούτε αντικείμενα ούτε «μηχανές» υλοποίησης προγραμμάτων. Είναι άνθρωποι με ευαισθησίες, ενθουσιασμό, αξίες, θέληση για δουλειά, με στόχους, προοπτική και αρχές. Συνεπώς η στάση μας απέναντί τους θα πρέπει να είναι ανάλογη της προσφοράς τους και επίσης να είναι υπεύθυνη και σοβαρή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 


Ποιοι είναι οι χρηματοδότες του Συλλόγου και τι άλλο περιμένετε από αυτούς.

Αυτά μπορείτε να τα δείτε και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας, όμως θα πω ότι είναι κυρίως από τη Γερμανία, αλλά και από Γαλλία και Ελλάδα. Ακολουθούν και άλλοι, μεγάλες εταιρείες, που με σημαντικά ποσά στηρίζουν και διευκολύνουν τις προσπάθειές μας.

 


Τι περιμένετε από τους συνεργάτες και τα μέλη του Συλλόγου, πέραν των «καθιερωμένων».

Περιμένω πάντα το πιο πολύ!!!

 Ο Γιάννης Ρίτσος σ’ ένα ποίημα γράφει «άλλη χαρά δεν είναι πιο μεγάλη, απ’ τη χαρά που δίνεις»… Εύχομαι στη χαρά της προσφοράς για ό,τι μπορεί να δοθεί, για ό,τι μπορεί να γίνει, για ό,τι μπορεί να κάνει τον τόπο και τη ζωή μας καλύτερη…

 

 Βίκυ Βασιλοπούλου

11-2-2009
 

 

 

 

Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο

busy