Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Είσοδος Μελών

Βοηθήστε και Σεις για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου μας. Εγγραφείτε για να μπορέσετε να δημοσιεύσετε τα δικά σας άρθρα, εικόνες, απόψεις …Επισκέπτες

mod_vvisit_counterΣήμερα6
Κυριακή
21
Απριλίου
Ανατ.: 05.54
Δύση: 19.11
Σελήνη
16 ημερών
Κυριακή των Βαΐων,
Ιανουαρίου ιερομάρτυρος
1905
Τα ανταρτικά σώματα του Ανθλγού Γ. Κατεχάκη (Ρούβα) και του Υπλγού Πέτρου Μάνου αποκρούουν σφοδρή τουρκική επίθεση στο ύψωμα Μουρίκι του όρους Σινιάτσικο Κοζάνης, υποχρεώνοντας τους εχθρούς να τραπούν εις φυγήν με μεγάλες απώλειες.
1941
Βυθίζεται στον Κορινθιακό κόλπο από γερμανικά βομβαρδιστικά το γεμάτο τραυματίες πλωτό νοσοκομείο "Ελληνίς" με κυβερνήτη τον πλοίαρχο Χ. Ρεβίδη και το "Έσπερος" έξω από το Μεσολόγγι. Έναρξη εισόδου βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Δυτική Θράκη, μετά από έγκριση του Γερμανικού Στρατού. Ο Αντιστράτηγος Αλ. Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από την γερμανική εισβολή στην Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς την Στρατιά Ηπείρου την συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.
1967
Ο Γ. Παπαδόπουλος αναλαμβάνει με πραξικόπημα την διακυβέρνηση της χώρας.

Βιωματικές δράσεις από το American Community School και το International School of Athens στον Βοταν PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 16:59

Αγαπούν την Ηλεία και το δείχνουν


Μετρά σχεδόν δύο δεκαετίες η δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει μεγάλα ιδιωτικά σχολεία στην Ηλεία με κοινωνικό προσανατολισμό.

 Την αρχή έκανε το 2000 το American Community School, τα σχολεία της Αμερικανικής Παροικίας στην Ελλάδα και συνεχίζουν πλέον και άλλα τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις ξεκίνησαν με παροχή βοήθειας που εξελίχθηκε, αρχικά στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και έπειτα στο Γηροκομείο Πύργου,
ενώ τα τελευταία χρόνια οι μαθητές των δύο σχολείων έχουν αναλάβει την φροντίδα του Βοτανικού Κήπου της Ολυμπίας. Παράλληλα υλοποιούν και άλλες δράσεις στον Καϊάφα. Το όφελος από τις βιωματικές αυτές δράσεις είναι τεράστιο και οι καθηγητές επισημάνουν πως τα όσα ζουν μέσα από αυτές τις εθελοντικές δράσεις σε μια ημέρα, αντιστοιχούν σε μάθημα στην τάξη για ένα μήνα… Οι υπεύθυνοι των σχολείων αλλά και του Φυσιολατρικού Συλλόγου της Ολυμπίας που στηρίζουν τις δράσεις αυτές, τονίζουν πως σε ότι αφορά το Βοτανικό Κήπο, στόχος είναι να καταφέρουν να συντηρείται κάθε χρόνο μόνο από τη δραστηριότητα των μαθητών.
 Η πρόεδρος του Φυσιολατρικού Συλλόγου Αρχ. Ολυμπίας Έλκε Σπηλιοπούλου που υποδέχθηκε τα δύο σχολεία σε δηλώσεις της, τόνισε πως «…από το 2012 είμαστε εδώ απασχολημένοι στον Βοτανικό Κήπο, προσπαθούμε να τον συντηρούμε μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και τη στήριξη του Studiosus Foundation. Πλέον έχουμε και διάφορα σχολεία που έρχονται στην περιοχή και κυρίως μαθητές από το ACS και το ISA. Η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου, επισήμανε πως «… κάθε φορά που έρχονται τα παιδιά, κάνουμε μια κοινή διαπίστωση γιατί βλέπουμε ότι και τα ίδια γεμίζουν χαρά και ο κήπος χαίρεται. Γεμίζει με παιδιά που έχουν χαρά μέσα τους. Ευχαριστούμε πολύ τα σχολεία που είναι εδώ. Ξεκινά να παίρνει σάρκα και οστά αυτό που έχουμε οραματιστεί γι’ αυτό τον κήπο, όπου κάποια στιγμή, θα υιοθετηθεί αποκλειστικά από σχολεία και μαθητές και θα τον στηρίζουν και θα του δίνουν αυτό που του χρειάζεται, τη ζωή που θέλει». 
 Η εκπρόσωπος του International School of Athens, Λία Πατέρα, τόνισε πως «… είναι μια πάρα πολύ σπουδαία βιωματική εμπειρία, που ξεφεύγει από την τάξη και τα διδάγματα των βιβλίων. Για τα παιδιά είναι μια δυνατή εμπειρία, που δεν έχουν πολλές φορές την ευκαιρία στην σχολική τους ζωή.»
 Η Υποδιευθύντρια Λυκείου του ACS, Ιουλία Τοκατλίδου, «βετεράνος» πλέον στις εθελοντικές δράσεις του σχολείου στην Ηλεία, δήλωσε ότι «…Ο βοτανικός κήπος ήρθε δεύτερος στο πρόγραμμα, είχαμε ξεκινήσει μεγάλο κοινωνικό έργο με το ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και έχουμε πάρα πολύ ζεστές, δυνατές σχέσεις με τους τρόφιμους και το προσωπικό. Η βοήθεια που ξεκινήσαμε με έργα και καλλιτεχνικές δράσεις, εξελίχθηκε στο να προσφέρουμε τρόφιμα - τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στο γηροκομείο Αγ. Χαράλαμπος – είτε που φέρνουμε εμείς, είτε που προμηθευόμαστε από το ΑΒ Βασιλόπουλος. Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε το ISA και ελπίζουμε του χρόνου να φέρουμε κι άλλα σχολεία.
 Η εμπειρία των μαθητών
 Εντυπωσιάστηκαν από την Ολυμπία και αγκάλιασαν τις βιωματικές δράσεις που προσφέρουν τα σχολεία τους, οι μαθητές του ACS και του ISA. O Kωνσταντίνος Τιρίτας, δήλωσε πως «… ήρθαμε και βοηθήσαμε στον κήπο. Φτιάξαμε το μονοπάτι, το κάναμε πιο όμορφο μαζί με τα άλλα παιδιά. Ήταν μια καλή εμπειρία γιατί μαθαίνουμε πως να βοηθάμε τους ανθρώπους και να δουλεύουμε μαζί με τους άλλους, να επικοινωνούμε μαζί. Είμαστε από δύο σχολεία και κάνουμε καινούργιους φίλους». 
Ο Σάντι Αλμούσα τόνισε ότι «… μου άρεσε πάρα πολύ στην Ολυμπία. Γνωρίσαμε νέο κόσμο, νέα πρόσωπα, παιδιά της ηλικίας μας. Ήταν ωραία γιατί είχαμε μια καλή επαφή με τη φύση, που δεν έχουμε πάρα πολύ στην Αθήνα. Είναι πιο πολύ φύση εδώ, δεν είμαστε περιορισμένοι από κτίρια δεν μας αποσπά την προσοχή το ίντερνετ. Είναι πιο χαλαρά εδώ. Είναι μια ομαδική δουλειά, δεν είναι κάτι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, άρα ήταν κάτι καινούριο κάτι ωραίο, το διασκεδάσαμε και περάσαμε ωραία, θα θέλαμε να επιστρέψουμε».
 Ο Γιώργος Δουγαλής περίμενε λιγότερα στην Ολυμπία που τον εξέπληξε ευχάριστα. «Μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσο όμορφα ήταν και τα μάρμαρα και το μουσείο, θα ήθελα να τα ξαναδώ. Μου άρεσε ο κήπος πάρα πολύ και η περιοχή του που είναι κοντά στο μουσείο, τα φυτά, ο ήλιος, ο τρόπος με τον οποίο βοηθήσαμε στον καθαρισμό. Με μια λέξη είναι μια σημαντική εμπειρία. Θα ήθελα να επιστρέψω» είπε χαρακτηριστικά. 
Του Γιάννη Σπυρούνη
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο

busy