Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Είσοδος Μελών

Βοηθήστε και Σεις για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου μας. Εγγραφείτε για να μπορέσετε να δημοσιεύσετε τα δικά σας άρθρα, εικόνες, απόψεις …Επισκέπτες

mod_vvisit_counterΣήμερα40
Πέμπτη
17
Οκτωβρίου
Ανατ.: 06.43
Δύση: 17.53
Σελήνη
19 ημερών
Ωσηέ προφήτου, Ανδρέου του εν Κρίσει, Ιλαρίας μάρτυρος
1797
Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι παραχωρήθηκαν στη Γαλλία.
1822
Ισχυρή τουρκική δύναμη προχωρεί και καταλαμβάνει την Άμφισσα, που είχαν εκκενώσει οι κάτοικοί της.
1827
Ο Φαβιέρος αποβιβάζεται στην Χίο και την απελευθερώνει.
1863
Άφιξη του βασιλέως Γεωργίου στην Ελλάδα.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Νάουσα, όπου οι κάτοικοι είχαν καταλύσει τις τουρκικές αρχές.
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και Δυνάμεων της Entente (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1941
Οι Γερμανοί εκτελούν 250 κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλίων Σερρών σε αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατιώτη.

Με μεράκι και απλόχερη προσωπική εργασία . . . PDF Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 23 Απρίλιος 2015 22:32

votanikos_2

Πολλές οι εθελοντικές δράσεις του Φυσιολατρικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας

Πολλές και ποικίλες είναι οι εθελοντικές δράσεις του Φυσιολατρικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας που πρόσφατα ολοκλήρωσε την τελευταία της δράση μαζί με την Οργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων «ελιξ» με εθελοντές  από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γαλλία, Κορέα και Ρωσία, παρέχοντας εργασίες συντήρησης του Βοτανικού Κήπου της Ολυμπίας και του Αρχαιολογικού Χώρου και θα ακολουθήσουν και άλλες. Η δράση αυτή έγινε  στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας του Συλλόγου με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας με την καθοδήγηση του   ΕΘΙΑΓΕ και το αποτέλεσμα βεβαίως είναι ολοφάνερο, ο κήπος ζωντάνεψε, ο τόπος πρασίνισε και ομόρφυνε και γέμισε ευωδιές.  
Όπως τονίζουν τα μέλη του Φυσιολατρικού Συλλόγου « η  δράση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σ΄ αυτό βοήθησε η στήριξη πολλών επιχειρήσεων της πόλης μας, που αγκάλιασαν την ομάδα των εθελοντών μας και προσφεραν απλόχερα την φιλοξενία τους και συγκεκριμένα τους;
1.    Κυριακούλα Κοτρέτσου, που προσφερε την διαμονή των εθελοντών μας, ξενοδοχείο «ΙΛΙΣ».
2.    Ιωάννη Λούτα, εστιατόριο «ΠΡΥΤΑΝΕΙΟΝ»
3.    Λάκη Γαλανόπουλο, ψητοπολείο «ΠΟΛΥΓΕΥΣΤΟ»
4.    Χαρη Σπηλιόπουλο, εστιατόριο «ΑΜΒΡΟΣΙΑ»  
5.    Δημήτρη Ηλιόπουλο,  ταβέρνα «ΜΥΘΟΣ» ,
για τα δείπνα που πρόσφεραν στους εθελοντές μας.
Τους ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά τους
και χαιρόμαστε που είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν.»

Με την ίδια ευκαιρία αναφέρουν πως από το 2008 εως σήμερα  η κυριότερη δράση τους μετά τις φωτιές του 2007, είναι η βοήθεια (φύτευση), που προσέφεραν στο λόφο της «ΓΑΛΑΝΗΣ» όπως λέγεται , ο οποίος βρίσκεται δίπλα στον ιερό ΚΡΟΝΙΟ ΛΟΦΟ και αποτελεί κομμάτι του ανάγλυφου  του αρχαιολογικού τοπίου της Ολυμπίας.
«Σήμερα- επισημαίνουν-  ο λόφος , έχει αναγεννηθεί,  γιατί είχε την τύχη να φυτευτεί με φροντίδα, αγάπη και γέλια μικρών και μεγάλων παιδιών!!! Εθελοντών. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε για την ιδιαίτερη βοήθεια που δεχτήκαμε, από τα σχολεία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής (Δημοτικό και Γυμνάσιο Αρχαίας Ολυμπίας, Δημοτικό Λυκείου Πελοπίου, 3ου Γυμνασίου Πύργου)
Επίσης  πολλά μεγάλα παιδιά (φοιτητές),  που ήρθαν απ’ όλον τον κόσμο μέσω της ΕΛΙΞ καθώς και από εκπαιδευτικά ιδρύματα των Αθηνών, όπως το Αμερικάνικο Κολλέγιο, το αμερικάνικο σχολείο ACS και άλλα.
Τα μικρά δένδρα  και οι θάμνοι, συνολικά 14.000 περίπου, ποτίστηκαν με πολλές δυσκολίες επί τέσσερα χρόνια κατά τους θερινούς μήνες για να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν.  
Κάνουμε προσπάθειες  για την πυροπροστασία του λόφου  ώστε να  προστατευτεί από τον κίνδυνο  μελλοντικών  πυρκαγιών και έχουμε αποστείλει  σχετικά έγγραφα, στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη της  μελέτης  και κατασκευή του σχετικού  έργου  σε πρόγραμμα του.
Επίσης οργανώσαμε  δενδροφυτεύσεις στην  ευρύτερη πληγείσα περιοχή με τους κατοίκους των  Τ.Κ. Κλαδέου, Αρχαίας Πίσας, Πλατάνου και Κρυονερίου  Δημοτικής ενότητας Αρχαίας Ολυμπίας και ακόμα λάβαμε μέρος σε πολλές δενδροφυτεύσεις ύστερα από πρόσκληση του Δασαρχείου.
Με την ευκαιρία ευχαριστούμε το Δασαρχείο Πύργου, το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Ζ΄εφορία Αρχαιοτήτων για την στήριξη και την καλή συνεργασία μας όλα τα χρόνια.
Να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα στηριχθήκαμε οικονομικά  σε δωρεές εθελοντών από διάφορες χώρες της Ευρώπης και απ΄την Ελλάδα, ενώ σταθερός χορηγός των περιβαλλοντικών μας δράσεων το τουριστικό γραφείο Studiosus Fouudation e.v., το οποίο μας εμπιστεύεται και χρηματοδοτεί δράσεις μας κάθε χρόνο.»
Διάνοιξη μονοπατιών και φυτεύσεις

Παράλληλα ο Φυσιολατρικός Σύλλογος, διάνοιξε και συντηρεί  δύο (2) βασικά μονοπάτια:
1.    Ένα που διασχίζει το λόφο και καταλήγει σε στέγαστρο αναψυχής που κατασκεύασε στο πάνω μέρος του, ιδανικό για ξεκούραση, δροσιά και απόλαυση της  θέας και
2.    Ένα κατά μήκος του ποταμού Κλαδέου εως τον ποταμό Αλφειό στο οποίο εχει κατασκευαστεί επίσης πάγκος ξεκούρασης σ΄ένα δροσερό σημείο κάτω απ΄τη γέφυρα του Κλαδέου ποταμού, που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο.
3.    Σε συνεργασία με το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας επισκεύασαν την είσοδο και όλο το δίκτυο μονοπατιών στο Δάσος αναψυχής Δρούβα, στο οποίο λειτουργεί το «θέατρο δάσους» της πόλης μας.

Τα τελευταία χρόνια στηρίζουν επίσης τα περιβαλλοντικά προγράμματα του Δημοτικού σχολείου της πόλης της Ολυμπίας και έχουνε  φυτέψει στην αυλή του  δέντρα, θάμνους και λουλούδια.
Επίσης έχουν φυτέψει μαζί με τα παιδιά και τους δασκάλους τους στις αυλές των σχολείων Δημοτικού και Λυκείου Πελοπίου, του Δημοτικού σχολείου Πλατάνου και του Δημοτικού σχολείου Λαμπείας, ενώ προσπάθησαν να βελτιώσουν κοινίοχρηστους χώρους της Ολυμπίας φυτεύοντας δέντρα, θάμνους και λουλούδια σ΄αυτούς καθώς και στις ζαρντινιέρες του κεντρικού δρόμου της πόλης.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι  ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Ολυμπίας οργάνωσε  πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως:
*  Παράσταση χορού μπαλέτου, από μαθήτριες σχολείου της Αγίας Πετρούπολης που είχε βραβευτεί σε διαγωνισμό χορού..
*  Θεατρική παράσταση «Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» του Φραντς  Κάφκα σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, στο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ,  στον  Πύργο
*  Ομιλία με θέμα « οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις ενδοοικογενειακές και κοινωνικές μας σχέσεις», με ομιλητή τον σύμβουλο ζεύγους και οικογένειας κ. Κωνσταντίνο Σταμπουλόπουλο.

Πηγή

ilialive.gr
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο

busy