Greek English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Είσοδος Μελών

Βοηθήστε και Σεις για την προώθηση των σκοπών του συλλόγου μας. Εγγραφείτε για να μπορέσετε να δημοσιεύσετε τα δικά σας άρθρα, εικόνες, απόψεις …Επισκέπτες

mod_vvisit_counterΣήμερα21
Τετάρτη
26
Σεπτεμβρίου
Ανατ.: 06.25
Δύση: 18.24
Πανσέληνος
Μετάστασις Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού
1687
Οι Ενετοί βομβαρδίζουν την Ακρόπολη των Αθηνών, με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί η τουρκική πυριτιδαποθήκη στον Παρθενώνα.
1821
Παραδίδεται στους Έλληνες η τουρκική φρουρά της Μεγάλης Τάπιας της Τριπολιτσάς (Τριπόλεως).
1916
Ο Βενιζέλος σχηματίζει επαναστατική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη.
1943
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζεται στο λιμάνι της Λέρου, μετά από ομαδική επίθεση 25 γερμανικών Στούκας.
1944
Υπογράφεται το Σύμφωνο της Καζέρτας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 20 Σεπτέμβριος 2010 00:00
Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2010

 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ


 Είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά που η ΕΛΙΞ συνεργάζεται με το «Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας» και το Δήμο Αρχαίας Ολύμπιας, σε δράσεις  για την προστασία του περιβάλλοντος και δενδροφυτευσεις μετά τις φωτιές. Το καλοκαίρι του 2010, 2 ομάδες εθελοντών από όλο τον κόσμο, εργαστήκαν για τη  διάνοιξη και επαναλειτουργία του παλιού μονοπατιού  κατά μήκος του ποταμού Κλαδέου, δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο.

Το έργο αυτό είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2003, αλλα μετά την διάνοιξη της κοίτης του ποταμού Κλαδέου που ακολούθησε την καταστροφή από τη φωτιά, καταστράφηκε σε μεγάλο μέρος. Το μονοπάτι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους επισκέπτες της Ολυμπίας, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να περπατήσουν πλάι στο ποτάμι και δίπλα στον Αρχαιολογικό Χώρο.

Οι εθελοντές  απασχολήθηκαν επιπλέον για τη συντήρηση της ξύλινης πέργκολας έξω από το παλιό Δημαρχείο, καθώς και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων που οριοθετούν το δρόμο που οδηγεί στο λόφο Δρούβα, δυτικά της Ολύμπιας.                                                                

 Οι Εργασίες

Με την στήριξη του Φυσιολατρικού και Πολιτιστικού Συλλόγου της Ολύμπιας, αλλα και με τη συμβολή εργατών του Δήμου και μηχανικών μέσων, οι δυο ομάδες εργαστήκαν πραγματικά με ενθουσιασμό, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να διανοίξουν ξανά μέρος του μονοπατιού δίπλα στον ποταμό Κλαδεο, που είχε πραγματικά πνιγεί από τη βλάστηση των καλαμιών. Η συμβολή της μπουλντόζας του Δήμου για τα δύσκολα σημεία, ήταν απαραίτητη.

Για τη συντήρηση και το βάψιμο της ξύλινης πέργκολας και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων, εργαστήκαν οι εθελοντές το μισό χρόνο της παραμονής τους στην Ολυμπία, ενώ τα υλικά για τη συντήρηση, βερνίκια, πινέλα, γυαλόχαρτα, διαλυτικό, παρείχε ο Δήμος Ολυμπίας.
        Μια ακόμα εργασία των ομάδων πραγματοποιήθηκε στην εκτενή δενδροφυτευση που έχει πραγματοποιήσει ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, στο λόφο της Γαλανής. Εκεί οι εθελοντές διάνοιξαν και συντηρήσαν τα μονοπάτια που διασχίζουν τη δενδροφυτευση, μάζεψαν τα άχρηστα λάστιχα του ποτίσματος, στήριξαν τα νεαρά δενδρύλλια με πασσάλους, συντηρήσαν τα ξύλινα σκαλοπάτια πρόσβασης κ.α.

Οι εθελοντές εργάστηκαν καθημερινά 5-6 ώρες, εκτός  Σαββάτου και Κυριακής, υπό την καθοδήγηση της κ. Σπηλιοπούλου, της Ε. Γαζή και των τεχνικών του Δήμου. Την καθημερινή μεταφορά των εθελοντών από το Φλόκα προς τους χώρους εργασίας προσέφερε ο Δήμος με τα οχήματα και τους οδηγούς των.

 Ημερομηνίες διεξαγωγής: 17 με 29 Αυγούστου και 30 Αυγ. με 13 Σεπτεμβρίου Τόπος διαμονής των εθελοντών: Χώρος κοινοτικού γραφείου Φλόκα

Οι Εθελοντές

Στις δράσεις αυτού του καλοκαιριού, έλαβαν μέρος συνολικά 23 εθελοντές από τις ακόλουθες χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ρωσία, Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Σερβία, Γερμανία και Ελλάδα.

Τις δυο ομάδες καθοδήγησαν 4 ομαδάρχες, ειδικά εκπαιδευμένοι από την ΕΛΙΞ. Τη δράση συντόνισε η κ. Σπηλιοπούλου και η Πρόεδρος της ΕΛΙΞ, Ελένη Γαζή.

Ο Ελεύθερος Χρόνος

Στον ελεύθερο χρόνο τους οι εθελοντές επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο με την προσφορά δωρεάν εισόδου από την Ζ’ Εφορεία Κλασσικών

Αρχαιοτήτων, την οποία ευχαριστούμε για την διαρκή προσφορά της στις ομάδες εθελοντών.

Επιπλέον οι εθελοντές επισκέφτηκαν τις παραλίες της Ζαχαρως και του Κάτω Σαμικού με την ευγενική προσφορά της μεταφοράς από το Φυσιολατρικό Σύλλογο.

 Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε για μια άλλη χρονιά τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας που μας παρείχε τη διατροφή των εθελοντών. Ευχαριστούμε επίσης τον Φυσιολατρικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας, την κ. Ε. Σπηλιοπούλου, την κ. Φ Κωνσταντίνου, τους τεχνίτες του Δήμου και όλους όσους για μια ακόμα φορά καλοδέχτηκαν και βοήθησαν τους εθελοντές στο έργο που προσέφεραν στον τόπο τους, την Ολυμπία.   
Σχόλια (0)Add Comment

Γράψε σχόλιο

busy